18.12.2015

joulupataleipä




Oman kokemukseni mukaan kaikista pienimmällä vaivalla (ja vaivaamisella) valmistuva leipä on ehdottomasti pataleipä! Leipää on helppo muunnella, kunhan pitää kuivien aineiden ja nesteen määrän sunnilleen vakiona. 
Tähän mennessä olen leiponut erilaisilla jauho- ja hiutaleyhdistelmillä, nyt taikinaan päätyi mausteitakin. 
Ohje on K-ruoka -reseptiarkistosta.

joulupataleipä

4 dl vehnäjauhoja *
2,5 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl ruisjauhoja
1 tl kuivahiivaa **
1,5 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl anista
0,5 tl pomeranssinkuorta

3 dl vettä
0,5 dl tummaa siirappia


  • 1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi-siirappiseos ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-16 tunniksi.
  • 2. Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
  • 3. Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, (öljyä vuoan pohja), lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
  • 4. Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.

*  Taikina oli tällä jauhomäärällä melko löysää (ja siis hankala nostaa pataan). Seuraavalla kerralla laittaisin inan enemmän jauhoja. 

** Aiemmin olen käyttänyt ohjetta, jossa kuivahiivan määrä on vain puoli teelusikallista. Ehkä se olisi riittänyt tässäkin tapauksessa, mutta noudatin nyt sitten tätä.

P.S. Tähän olis sopinut myös rusinat todella hyvin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti